Vanaf 2026 is de (hybride) warmtepomp de norm bij vervanging van de cv-ketel en voor veel mensen is dit best even wennen. Uit recent onderzoek van het RTL Nieuwspanel blijkt dan ook dat woningeigenaren zich grote zorgen maken om de kosten die komen kijken bij het duurzamer verwarmen van de woning (RTL Nieuws, 2024). Gelukkig bieden veel van die zorgen ook een ander, voordeliger perspectief. Heb je dus nog twijfels over de aanschaf van een (hybride) warmtepomp? Lees dan snel verder.
De kosten van een (hybride) warmtepomp
Van alle huiseigenaren (ruim 20.000) die deel hebben genomen aan het onderzoek geeft 81 procent aan dat de grootste drempel het kostenplaatje is. Denk hierbij aan de kosten van de aanschaf, de installatie en het onderhoud. Er bestaan verschillende warmtepompen, dus er is niet één algemene prijs vast te pinnen. Je kunt bijvoorbeeld onderscheid maken tussen de hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp.
De hybride warmtepomp (zonder nieuwe cv-ketel) kost gemiddeld 6.000 euro en een volledig elektrische warmtepomp kost gemiddeld 12.000 euro (Milieu Centraal, z.d.). Dit is inclusief plaatsing en btw en exclusief subsidie. Uiteraard kunnen de kosten variëren per type warmtepomp en situatie. Moet er bijvoorbeeld nog veel aan voorbereiding worden gedaan zoals isolatie? Dan kunnen de kosten natuurlijk hoger komen te liggen.
Hoewel de aanschaf van een warmtepomp dus best een investering is, profiteer je op de lange termijn van enorm veel voordelen. Enkele voordelen zijn de aanzienlijke energiebesparing, de verlaging van je CO2-uitstoot en een waardevermeerdering voor jouw woning. Daarnaast maken het rendement van een warmtepomp de aanschaf ook aantrekkelijker. Het rendement van een warmtepomp ligt gemiddeld namelijk zo’n 4,5 keer hoger dan dat van een cv-ketel.
Verder wordt er ook veel hulp geboden met betrekking tot de aanschaf van een warmtepomp. Zo kun je verschillende subsidies aanvragen of zelfs gebruik maken van jouw werknemersvoordelen.
Het regelen van subsidies en andere zaken
Zo’n 64 procent van de deelnemers vindt het regelen van zaken zoals subsidies een grote drempel voor het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp. Het regelen van dit soort zaken kan zeker een gedoe zijn als je niet weet waar je moet zijn en wat je moet doen. Weet je dit wel? Dan kun je er vrij snel doorheen. Daarnaast zijn subsidies er om ons te helpen. Dus hoewel het je moeite kost, bespaar je jezelf wel enorm veel kosten. De verschillende subsidies en andere mogelijkheden waar je naar kunt kijken zijn:
- ISDE
- Energiebespaarlening
- Regeling Groenprojecten
- Gemeentelijke subsidie (raadpleeg hiervoor jouw lokale bestuur)
Je kunt ook gaan voor een warmtepomp van de zaak. Dit houdt in dat je jouw werknemersvoordelen gebruikt om een warmtepomp aan te schaffen. Door jouw voordelen in te zetten profiteer je van nóg meer pluspunten. Bekijk alle mogelijkheden op onze pagina voor werknemers.
Andere zaken die de deelnemers van het onderzoek niet zo zien zitten zijn onder andere het aanvragen van offertes en het plannen van de werkzaamheden. Offertes kun je gemakkelijk aanvragen bij warmtepompvandezaak, je zit op dat moment nog nergens aan vast. Je kunt ook een vergelijktool gebruiken om meerdere offertes met elkaar te vergelijken.
Verder kan het plannen van de werkzaamheden klinken als veel gedoe, maar eigenlijk hoef je hier zelf weinig voor te doen. Wanneer je een warmtepomp aanschaft bij ons, dan verzorgen wij de gehele installatie. Dit betekent dat het gehele proces uit handen wordt genomen zodat jij alleen een gaatje in je agenda vrij hoeft te houden, maar verder achterover kunt leunen.
De ruimte die een (hybride) warmtepomp inneemt
Ongeveer 54 procent vindt de ruimte die de warmtepomp in beslag neemt een drempel. De hoeveelheid ruimte die een (hybride) warmtepomp nodig heeft, is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen om te bepalen hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt:
- Wil je een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp?
- Kies je voor een lucht-waterwarmtepomp of een grond-waterwarmtepomp?
- Wanneer je voor een lucht-waterwarmtepomp kiest, ga je dan voor monobloc of split?
Een hybride warmtepomp werkt samen met jouw cv-ketel. Dit betekent dus dat er een binnenunit naast de ketel wordt geplaatst. Een volledig elektrische warmtepomp heeft een binnenunit en warmwaterboiler. Deze kunnen geïntegreerd geplaatst worden of als losse onderdelen. Verder heeft een lucht-waterwarmtepomp bijna altijd een buitenunit, een grond-waterwarmtepompen niet, en heb je met een monobloc warmtepomp alleen een buitenunit. Al deze keuzes maken dus het verschil in hoeveel ruimte jouw warmtepomp in zal nemen. Zo kun je een warmtepomp kiezen die past bij de hoeveelheid ruimte die jij beschikbaar hebt.
De geschiktheid van jouw woning
Van alle deelnemers vond zo’n 51 procent de geschiktheid van de woning een grote drempel. Of jouw woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp, hangt af van meerdere factoren. Mocht je nu het idee hebben dat jouw woning nog niet geschikt is, kun je daar gelukkig een hoop aan doen. Bijna alle woningen gebouwd na 1995 zijn goed genoeg geïsoleerd voor een hybride warmtepomp. Maar is jouw woning nog niet voldoende geïsoleerd of wil jij een volledig elektrische warmtepomp? Dan kun je de isolatie in huis optimaliseren voordat je een warmtepomp aanschaft.
Verder moet jouw warmteafgiftesysteem ook geschikt zijn. Is dit nog niet het geval? Dan kun je verschillende maatregelen nemen. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van boosters, het uitbreiden van het afgiftesysteem en het vervangen van het huidige afgiftesysteem. Twijfel je over de geschiktheid van jouw woning? Dan kun je altijd even contact opnemen met een expert om jouw situatie te bespreken.
Het ongemak tijdens de werkzaamheden
Ongeveer 38 procent van het Nieuwspanel verwacht ongemak tijdens de installatie van de (hybride) warmtepomp. De duur van het installatieproces verschilt per type warmtepomp. Zo kan een hybride warmtepomp vaak in één werkdag geïnstalleerd worden, en duurt het bij een volledig elektrische warmtepomp meestal twee dagen. Daarnaast hoef je zelf voor de installatie gelukkig niets te doen. Dit proces wordt namelijk uitgevoerd door erkende installateurs.
Geen werkgever of werknemer?
Heb jij geen eigen onderneming of ben je niet in dienst bij een werkgever én wil je toch goedkoop genieten van jouw eigen (hybride) warmtepomp? Wij denken graag met je mee. Maak kennis met EnergyPartner. Je kan voor minder dan 50,- euro per maand, met de hulp van EnergyPartner, eigenaar worden van een warmtepomp.
Contact met Warmtepompvandezaak
Heb je nog andere twijfels of vragen en wil je even met iemand sparren? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Zij helpen jou namelijk graag verder, zodat je straks een weloverwogen beslissing kunt maken. Je kunt met onze experts mailen en bellen.