Blog
Installatie van een (hybride) warmtepomp

Een (hybride) warmtepomp installeren

Een (hybride) warmtepomp moet natuurlijk in goede orde worden geïnstalleerd. Maar hoe zit dit proces eigenlijk in elkaar? En wat komt hier allemaal bij kijken? Lees gerust verder, we leggen het je graag uit in deze blog.

Voorwerk

Allereerst is het belangrijk om het nodige voorwerk te doen. Jouw woning moet immers helemaal gereed zijn voor de komst van een warmtepomp. Dit klinkt misschien intens, maar bij de meeste woningen hoeft tegenwoordig niet veel meer gedaan te worden. Zo is een van de belangrijkste aandachtspunten de isolatie van jouw woning. Gelukkig zijn de meeste woningen die na 1992 gebouwd voorzien van de juiste isolatie. Toch is het altijd handig om even te checken of alles in orde is. Dit kan bijvoorbeeld met een isolatiescan.

Verder is het handig om van tevoren jouw verwarmingssysteem te checken. Is het systeem geschikt voor een warmtepomp? Dit kun je bijvoorbeeld testen door de cv-ketel in te stellen op 50°C of 60°C tijdens het stookseizoen. Indien je dan nog comfortabel bent tijdens de koudere dagen, is jouw woning geschikt. Daarnaast kun je ook jouw ventilatiesysteem controleren. Heb je alleen natuurlijke ventilatie of ook mechanische ventilatie in huis? Dit speelt namelijk ook een rol in de installatie. Natuurlijk kun je dit soort dingen ook navragen bij een van onze experts.

Belangrijke factoren

Het plannen van de installatie van een (hybride) warmtepomp vergt iets meer nauwkeurigheid dan bij een cv-ketel. Om er zeker van te zijn dat je jouw warmtepomp optimaal kunt benutten is het belangrijk om de volgende factoren in kaart te brengen:

  • Het aantal kubieke meter dat verwarmd moet worden
  • Het type radiatoren dat gebruikt wordt, en waar deze zijn geplaatst
  • Wat voor soort verwarming er wordt gebruikt
  • Uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat
  • Hoeveel warm water er gebruikt zal worden
  • Het gewenste comfort qua warmte

Uiteraard kun je dit soort dingen ook van tevoren bespreken met een expert. Neem hiervoor dus gerust contact met ons op.

Verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan een aantal verschillende soorten warmtepompen, zoals de lucht-water warmtepomp en de water-water warmtepomp. Omdat ze variëren in werking, ziet het installatieproces er per type ook anders uit. De verschillende warmtepompen zijn:

  • Lucht-water warmtepomp: onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan het verwarmingssysteem.
  • Bodem-water warmtepomp: onttrekt warmte uit de grond via het buizennetwerk en geeft dit af aan het verwarmingssysteem.
  • Water-water warmtepomp: onttrekt warmte direct uit het grondwater via geboorde putten. Hiermee wordt de warmte omhoog gebracht en gaat het afgekoelde water weer naar beneden.
  • Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt ook warmte uit de buitenlucht, maar geeft deze direct door aan de binnen lucht. Dit type kan ook gebruikt worden als airco.

De installatie van een lucht-water warmtepomp is goed uit te voeren. Dit geldt ook voor de lucht-lucht warmtepomp. De bodem-water warmtepomp en water-water warmtepomp daarentegen hebben een complexer installatieproces. Dit komt doordat er in de grond geboord moet worden om tot de juiste warmtebron te komen (soms 60 tot 100 meter diep).

Wat voor soort installatie er wordt uitgevoerd, hangt dus af van het type warmtepomp. Het is handig om te weten dat de installatie van een (hybride) warmtepomp ongeveer één dag duurt, en die van de andere warmtepompen gemiddeld twee dagen.

Het installatieproces van een (hybride) warmtepomp

De installatie van een (hybride) warmtepomp is eigenlijk altijd maatwerk. Elke situatie verschilt namelijk weer van iets van de ander. Zo wil de een wel een binnen- en buitenunit en de ander juist niet, of kiest de een voor een lucht-lucht warmtepomp en de ander juist voor een bodem-water warmtepomp. Wel is het fijn om een idee te hebben van hoe het werkt. Daarom lees je hieronder een algemene uitwerking van het installatieproces van een warmtepomp.

  • Het plannen van de installatie: je krijgt hulp bij het vinden van de juiste warmtepomp voor jouw situatie. Samen met een expert bepaal je wat de beste zet is voor jouw huishouden.
  • De installatie: de verschillende onderdelen van jouw verwarmingssysteem worden geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de binnen- en buitenunit, maar ook het leidingwerk voor eventuele vloerverwarming. Bij bodem-water warmtepompen en water-water warmtepompen vinden er ook boringen plaats.
  • Ingebruikname: De instellingen van de warmtepomp worden aan jouw voorkeuren aangepast zodat het optimale comfort kan worden bereikt.

Onderhoud

Het onderhoud van een (hybride) warmtepomp is soms een vergeten element, terwijl het juist een van de belangrijkste is. Door middel van goed onderhoud behoud je namelijk de kwaliteit en lange levensduur. Het is daarom aan te raden om één keer in het jaar onderhoud uit te laten voeren. Hiervoor kun je uiteraard bij onze specialisten terecht.

Installatieservice

Je kunt op ons rekenen voor de installatie van jouw (hybride) warmtepomp. Wij werken namelijk exclusief samen met erkende en professionele installateurs. Zo willen wij het installatieproces zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk maken voor jou.

Contact met Warmtepompvandezaak

Wil je meer weten over de installatie van een warmtepomp of heb je vragen over onze installatieservice? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Je kunt bij hen terecht om alles rondom de voorbereiding en installatie te bespreken.