Blog
Hier lees je alle tips m.b.t. energiebapering met een (hybride) wartempomp

Tips voor energiebesparing met een (hybride) warmtepomp

Met een (hybride) warmtepomp bespaar je natuurlijk al flink wat energie. Maar wist je dat je zelf ook stappen kunt ondernemen om een nog beter rendement te verkrijgen? Lees gauw verder om te ontdekken hoe jij het maximale uit jouw warmtepomp kunt halen.

Het rendement van een warmtepomp

Het rendement bepaal je door te kijken naar de energie die de warmtepomp afgeeft en de elektrische energie die de warmtepomp verbruikt. Wanneer je het eerste deelt door het tweede, krijg je een duidelijk beeld van het rendement. Het beste rendement behaal je wanneer er zo veel mogelijk warmte wordt afgegeven door de warmtepomp, terwijl er zo min mogelijk elektriciteit wordt verbruikt. Dit wordt ook wel de COP-waarde genoemd (Coefficient of Performance). Dit is echter geen vast gegeven, maar meer een indicatie. Er zijn namelijk nog veel andere factoren van invloed zoals het seizoen en stand-by periodes.

Goede isolatie

Wanneer je voor een warmtepomp kiest is goede isolatie essentieel. Zonder goede isolatie gaat veel warmte namelijk verloren, en zo kun je niet het maximale rendement uit jouw warmtepomp halen. De warmtepomp moet dan harder werken om de ruimte op een comfortabele temperatuur te houden.

Maar hoe zorg je voor goede isolatie? Allereerst is het belangrijk om te kijken waar de warmte ontsnapt. Zijn er bijvoorbeeld kieren of gaten waar de warmte makkelijk naar buiten kan? Dan is het handig om dit soort plekken eerst goed af te dichten, dat kan namelijk al een hele hoop schelen. Je kunt daarnaast ook eens kijken naar isolerende gordijnen of folie.

Heb je de nodige maatregelen genomen wat betreft het afdichten? Dan kun je ook nog kijken naar het (beter) isoleren van de muren, het dak, de vloeren en de ramen. Voor de muren kun je bijvoorbeeld spouwmuurisolatie nemen en voor de ramen is HR++ glas of triple glas aan te raden.

Isolatie kan natuurlijk extra kosten met zich meebrengen. Gelukkig kom je in sommige gevallen in aanmerking voor een deelvergoeding. Bekijk daarvoor bij de Rijksoverheid alle mogelijkheden.

Zonnepanelen

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen wordt ook wel een ideale combinatie genoemd. Zonnepanelen wekken namelijk groene energie op. En die energie kan de warmtepomp vervolgens weer gebruiken om zijn werk te doen. Dit betekent dus dat jouw warmtepomp volledig op duurzame energie werkt, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van gas en je dus geen CO2 meer uitstoot. Wel werkt dit voor iedere situatie net even anders. Er spelen namelijk verschillende factoren mee zoals het soort verwarming en de hoeveelheid aan isolatie.

Verder lever je met een warmtepomp minder stroom terug aan het net. Dit geeft jou een voordelige positie in de afbouw van de salderingsregeling. De energie die jouw zonnepanelen hebben opgewekt wordt met een warmtepomp namelijk beter benut. Hierin is het belangrijk dat de afname van de energie grotendeels overdag plaatsvindt. De opgewekte stroom moet namelijk direct worden gebruikt, anders wordt dit ingeboekt als teruglevering aan het net.

Het juiste vermogen

Om het maximale uit jouw warmtepomp te halen, speelt ook het vermogen een grote rol. Het is namelijk van belang dat je het juiste vermogen kiest, dit kun je afstemmen met een van onze experts. Het is namelijk zo dat wanneer je te ruim rekent, het rendement lager komt te liggen. Aan de andere kant moet het vermogen natuurlijk ook niet te laag worden ingeschat. In dat geval schiet namelijk het energieverbruik met de koudere dagen omhoog. Zorg er dus voor dat je zeker bent over het vermogen van jouw warmtepomp, zodat hij optimaal ingezet kan worden.

Temperatuurbeperking

Je kunt het rendement van jouw warmtepomp ook optimaliseren door te kiezen voor lage temperatuur verwarming. Voorbeelden hiervan zijn vloerverwarming en wandverwarming. Hierbij hoeft het water namelijk niet warmer te worden dan 35°C. Dit geldt ook voor het tapwater, mits je de temperatuur beperkt tot zo’n 50°C. Omdat de warmtepomp het water voor de verwarming minder warm hoeft te maken dan in andere gevallen, hoeft hij een stuk minder hard te werken. Dit resulteert in een lager verbruik omdat dit veel minder energie vraagt. Is vloer- of wandverwarming een te grote renovatie? Kijk dan eens naar overgedimensioneerde radiatoren of lage temperatuur radiatoren. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om jouw huidige instellingen aan te passen naar 35°C en 50°C.

Onderhoud

Het uitvoeren van onderhoud is altijd belangrijk voor de kwaliteit, levensduur en het rendement van een product. Daarom is het aan te raden om zorgvuldig om te gaan met jouw (hybride) warmtepomp. Het advies is dan ook om jaarlijks onderhoud uit te laten voeren door een specialist. Uiteraard helpen wij jou hier graag bij. Neem dus gerust contact met ons op om onderhoud aan te vragen.

Buffervat

In een buffervat kun je warmte opslaan. Zo’n vat is goed geïsoleerd en gevuld met hetzelfde water dat wordt afgegeven om jouw woning en tapwater mee te verwarmen. De warmte die je op dat moment niet nodig hebt, wordt in dit vat opgeslagen. Zo kun je het later alsnog gebruiken. Buffervaten zorgen er dus voor dat er altijd voldoende energie aanwezig is. Dit voorkomt ook dat de warmtepomp voor korte perioden telkens aan- en uitgeschakeld hoeft te worden. Op die manier voorkom je stroompieken en is er altijd voldoende warmte beschikbaar.

Ventilatie

Goede ventilatie kan ook een wereld van verschil maken. De warmte moet natuurlijk wel goed afgevoerd worden zodat er een comfortabele binnentemperatuur gecreëerd kan worden. Verder helpt goede ventilatie ook bij vochtige lucht. De vochtige lucht wordt dan namelijk afgevoerd en vervangen door verse lucht van buiten. Dit maakt de lucht binnen droger, wat sneller opgewarmd kan worden. Dit betekent dus dat de warmtepomp minder hard hoeft te werken om jou te voorzien van de gewenste warmte.

Elektriciteitscontract

Tot slot heeft jouw energiecontract ook invloed op het rendement dat je haalt uit jouw (hybride) warmtepomp. De warmtepomp werkt immers op elektriciteit. Het is daarom handig om jouw energiecontract goed te bekijken en na te gaan wat de opties zijn. Is overstappen voordeliger? Of kun je nog iets onderhandelen binnen jouw huidige contract? Want hoe lager jouw kosten aan elektriciteit zijn, hoe sneller je de warmtepomp hebt terugverdient.

Contact met Warmtepompvandezaak

Er zijn dus best veel dingen die je zelf kunt doen om het maximale uit jouw (hybride) warmtepomp te halen. Heb je nog vragen of wil je graag advies op maat? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts staan met veel plezier voor je klaar.