Blog
Voordelen (hybride) warmtepomp lees je bij Warmtepompvandezaak

Wat zijn de voordelen van een (hybride) warmtepomp?

Een (hybride) warmtepomp verwarmt jouw woning en tapwater door energie uit de omgeving om te zetten in bruikbare warmte. Een warmtepomp kan de cv-ketel volledig vervangen of ermee samenwerken. Bij samenwerking praten we over een hybride warmtepomp. Maar wat is eigenlijk het voordeel ten opzichte van de traditionele cv-ketel? Lees snel verder voor zeven van de grootste voordelen van de (hybride) warmtepomp!

Energiebesparing

Wanneer je gebruik maakt van een (hybride) warmtepomp, bespaar je flink wat energie. Dit komt doordat een warmtepomp de meeste energie uit de omgeving haalt. Hiermee krijg je dus wel dezelfde hoeveelheid warmte, maar gaat jouw energieverbruik naar beneden. In vergelijking met de stookkosten van een cv-ketel ben je met een (hybride) warmtepomp dus een stuk goedkoper uit.

CO2-reductie

Met een (hybride) warmtepomp verbruik je veel minder gas dan met een cv-ketel. Dit komt doordat een warmtepomp voornamelijk warmte onttrekt uit de omgeving en een klein beetje uit elektriciteit. Met een volledig elektrische warmtepomp ben je qua verwarming helemaal van het gas af. Een hybride warmtepomp zorgt al snel voor 60 procent minder gasverbruik in voor verwarming. Dit alles zorgt er dus voor dat jouw CO2-uitstoot wordt verlaagd, wat de (hybride) warmtepomp een duurzame verwarmingsoplossing maakt.

Waardevermeerdering van jouw woning

De (hybride) warmtepomp is dus een duurzame oplossing. Dit zorgt ervoor dat jouw woning een beter energielabel krijgt, waardoor deze meer waard wordt. En hoe meer jouw woning waard wordt, hoe meer je er straks voor kunt vragen als je hem weer wil verkopen.

Subsidiemogelijkheden

Wanneer je een (hybride) warmtepomp wil aanschaffen, zijn er een aantal opties op het gebied van subsidie. Zo kun je bijvoorbeeld de ISDE aanvragen, op zoek gaan naar lokale subsidies in jouw gemeente, een energiebespaarlening aanvragen of gebruik maken van jouw werknemersvoordelen door brutoloon of vakantiedagen in te ruilen. Dit maakt de aanschaf van een warmtepomp natuurlijk een stuk aantrekkelijker. Hoeveel subsidie je krijgt en of je in aanmerking komt voor specifieke subsidies hangt af van verschillende factoren waaronder jouw woonsituatie, het type warmtepomp en het vermogen.

Koeling op warme dagen

Wist je dat een (hybride) warmtepomp naast verwarmen ook kan koelen? Het kan in de zomer best warm worden in huis als je niet de juiste verkoeling hebt. Dat is met een warmtepomp meteen opgelost. Afhankelijk van jouw type warmtepomp heb je actieve of passieve koeling. Bij actieve koeling onttrekt de warmtepomp warmte aan de woning en geeft dit af aan de buitenlucht. Bij passieve koeling wordt de koelte in de bodem of het grondwater gebruikt om het water in de leidingen af te koelen. Een warmtepomp kan dus de perfecte all-in-one oplossing zijn.

Combineren met zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen? Dan heb je met een (hybride) warmtepomp de perfecte combinatie te pakken. Een warmtepomp verbruikt namelijk stroom. Wanneer je zonnepanelen hebt, kun je een enorm deel van dit stroomverbruik dekken met de energie die jouw zonnepanelen opwekken. Zo verwarm je jouw woning bijna volledig op groene energie. Dit resulteert voor jou in een aanzienlijk lagere energierekening, lagere afhankelijkheid van het net, hoger zelfverbruik, een kortere terugverdientijd en milieuvriendelijkheid.

Lage onderhoudskosten

Wat ook fijn is aan een (hybride) warmtepomp, is dat er weinig onderhoud bij komt kijken. Wel is het te adviseren om eens in de zoveel tijd onderhoud uit te laten voeren. Zo zorgt jaarlijks onderhoud voor een langere levensduur en ben je verzekerd van een correct werkende installatie.

De (hybride) warmtepomp heeft dus enorm veel voordelen ten opzichte van de traditionele cv-ketel. Om een lang verhaal kort te maken is de aanschaf van een warmtepomp beter voor jouw woning, jouw rekeningen en het milieu. Wil je graag meer informatie of advies op maat? Twijfel dan niet om contact op te nemen met een van onze experts. Via de chat, mail of telefoon staan zij graag voor jou klaar.