Wil je graag meer weten over wat een warmtepomp is en alles hieromheen? Lees dan gerust alle veelgestelde vragen door. Staat jouw vraag er niet tussen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met één van onze experts.
Een warmtepomp is een apparaat dat je huis verwarmt zonder (of met minder) gas. De warmtepomp haalt namelijk water uit een bodem, buitenlucht of grondwater en geeft deze af aan het verwarmingssysteem in de woning.
Een warmtepomp gebruikt stroom, maar is wel efficiënter dan een volledig elektrische verwarming. Daarnaast is de CO2 uitstoot veel lager dan bij een cv-ketel.
Een warmtepomp zet energie uit zijn omgeving om in nuttige warmte. De energie uit zijn omgeving is de bron. De bron kan de buitenlucht zijn of de bodem. Dit gebeurt met een vergelijkbaar principe als die van een koelkast. Waar de koelvloeistof in de koelkast gebruikt wordt om te koelen, wordt in een warmtepomp de vloeistof gebruikt om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.
Het is lastig om een exact percentage of bedrag te benoemen, dit hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van je huis, de isolatie, het energieverbruik, de energie-efficiëntie van de warmtepomp en de energieprijs.
Over het algemeen kan een warmtepomp aanzienlijk meer besparen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen die op gas werken.
Een lucht-water warmtepomp kan gemiddeld 40-50% besparen ten opzichte van een gasgestookte ketel, terwijl je met een grondgebonden warmtepomp meer kan besparen, denk hierbij aan 50-60%.
Maak gemakkelijk een berekening van wat jij ongeveer zal besparen met onze gratis bespaarscan.
Je terugverdientijd ligt aan verschillende factoren, denk hierbij aan;
Er zijn natuurlijk verschillende soorten warmtepompen en elk type maakt een andere hoeveelheid geluid. Wel zijn er twee verschillende soorten units.
Een warmtepomp heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.
Ben je in dienst bij een bedrijf? Dan zitten daar ook nog voordelen aan gekoppeld. Of ben jij juist een ondernemer? Bekijk daarom vooral alle voordelen voor werknemers en werkgevers.
Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Hierdoor ben je een stuk goedkoper uit per jaar. Een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel bespaart jou namelijk 710 tot 1.170 euro per jaar. Dit is wel afhankelijk van de energieprijs.
Jazeker, je zet met een warmtepomp en zonnepanelen een stap richting fossielvrij leven. Je gebruikt namelijk minder of zelfs helemaal geen aardgas meer. Een warmtepomp werkt op stroom, dit resulteert in meer stroomverbruik. Maar met zonnepanelen kun je je eigen stroomopwekken. Dit is voordeliger dan stroom via de energieleverancier.
Ja, een warmtepomp zonder zonnepanelen is zeker rendabel. Wel is het zo dat de combinatie met zonnepanelen het voordeligst is.
Het verschilt heel erg in verbruik per warmtepomp. Gemiddeld ligt het verbruikt op 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar let op, dit is afhankelijk van het type warmtepomp en de grootte van de woning.
Als de cv-ketel niet te oud is kan deze blijven hangen en aangesloten worden op de warmtepomp en brandt 40 tot 70% minder. Hierdoor heb je minder gas verbruik en CO2 uitstoot. Bijkomend voordeel is dat de warmtepomp deels het werk van de cv-ketel overneemt en de cv-ketel hierdoor langer meegaat.
Ja je energielabel kan tot 2 niveaus omhooggaan. Een positieve bijkomstigheid hiervan is dat jouw huis stijgt in waarde door een hoger energielabel.
De verwachte levensduur van een (hybride) warmtepomp bij normaal gebruik is 15-20 jaar.
Nee dat ben je niet. Maar in de nabije toekomst is het streven om woningen, kantoren, winkels en overige gebouwen te verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Het doel hiervan is om deze gebouwen op een duurzamere manier te verwarmen. De elektrische warmtepompen verbruiken namelijk minder tot geen aardgas. Hiermee dragen we bij aan het klimaat en verlagen we tegelijkertijd onze energierekeningen.
Zelfs in de wintermaanden zit er warmte-energie in het water, de lucht en de bodem. Want een warmtepomp kan warmte ook bij temperaturen tot -20°C onttrekken om jou te voorzien van energie. De warmtepomp moet wel harder werken onder zeer koude temperaturen. Hierdoor verbruikt de warmtepomp meer energie, waardoor het rendement iets lager ligt.
Een all-electric warmtepomp is een warmtepomp die zelfstandig alle verwarming en warm water voor jouw woning geeft. Dit is een goede keuze als jouw woning goede isolatie heeft en je op lage temperatuur kan verwarmen. De warmtepomp haalt zijn warmte en vaak koeling uit de bodem, ventilatielucht en/of buitenlucht.
Hoeveel stroom een warmtepomp verbruikt, hangt af van het rendement van de warmtepomp en de hoeveelheid gas die je bespaart. Een warmtepomp onttrekt het grootste deel van de geleverde warmte uit de bodem, ventilatie- of buitenlucht. Een warmtepomp kan tot wel vijf keer meer warmte geven, dan deze aan stroom verbruikt.
De hoeveelheid stroom die de warmtepomp verbruikt hangt af van de brontemperatuur en de temperatuur van het afgiftesysteem. Een all-electric warmtepomp kan voor verwarming tegenwoordig al een rendement (COP) van ca 5 halen.
Gemiddeld kan je stellen dat je voor het besparen van 1 kuub aardgas ca 2 kWh stroom nodig hebt. De kostprijs van warmte uit een warmtepomp is gemiddeld ca 50% lager dan warmte uit aardgas.
Dus als je 1000 M3 aardgas voor verwarming verbruikte zal je ca 2000 kWh extra stroom verbruiken.
Het tapwater maakt een warmtepomp met een wat lager rendement, ca 3,3, per gebruikte kuub aardgas moet je hiervoor ca 3 kWh rekenen.
Het geluid van een warmtepomp scheelt per soort en opstelplek.
Een warmtepomp op bodemenergie is buiten niet hoorbaar. Het binnen-geluid is vergelijkbaar met een cv-ketel-ketel.
Binnen opgestelde monoblock warmtepompen zijn buiten vaak niet te horen, maar kunnen bij onkundige installatie voor overlast zorgen. Warmtepompen met buitenunit maken vaak meer geluid, de opstelplek kan hier van grote invloed zijn.
Voor het geluidsniveau van een warmtepomp met buitenunit gelden sinds 2021 strenge(re) eisen. Laat je vooraf informeren door een vakkundige installateur en bespaar jezelf en de buren geluidsoverlast.
De afmeting van de kleine binnenunit is ongeveer zo groot als een schoenendoos (+/- 15kg) en de buitenunit als een grote koffer (+/- 40-70kg).
De hele looptijd van aanvraag tot installatie is ongeveer 3 á 4 maanden.
De garantie op de (hybride) warmtepomp zelf bedraagt 2 tot 7 jaar afhankelijk van het merk.
Aventurijn 204
3316 LB Dordrecht
Copyright 2021-2024 © Alle rechten voorbehouden
We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen.
Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals bladeren gedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.