Wat is een warmtepomp?

Vanaf 2026 is de (hybride) warmtepomp de norm voor verwarmingsoplossingen in Nederland. Het doel hiervan is om woningen en gebouwen te verduurzamen en ervoor te zorgen dat er minder aardgas verbruikt wordt. Hier willen we natuurlijk goed op voorbereid zijn, daarom is het handig om wat meer te weten over deze verwarmingsoplossing. 

Wil jij weten wat een warmtepomp is, hoe deze werkt en welke verschillende soorten er zijn? Lees dan vooral verder!

Uitleg warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt om een woning of gebouw te verwarmen. Warmtepompen werken op elektriciteit, dus er wordt geen gebruik gemaakt van gas. Deze verwarmingsoplossing wordt steeds populairder en heeft ten eerste vele voordelen voor het milieu, en ten tweede lagere energiekosten. Met een warmtepomp verwarm je jouw woning dus een stuk duurzamer en ook nog eens goedkoper!

Hoe werkt een warmtepomp?

Het toestel doet eigenlijk precies wat de naam al weggeeft: het geeft warmte door. Deze pomp onttrekt warmte uit de omgeving en geeft deze af aan de binnenruimte van een woning. Denk bijvoorbeeld aan de werking van een airco.

Airco’s doen namelijk hetzelfde, maar dan andersom. De warmte wordt dan juist uit de ruimte onttrokken en naar buiten afgevoerd. Een warmtepomp doet dus precies het omgekeerde.

Het waardevolle aan een deze pomp is dat je deze ook de andere kant op kunt gebruiken. Je kunt deze namelijk ook de woning laten koelen op de hete zomerdagen. Verder kan het verwarmde water van deze pomp gebruikt worden voor verschillende verwarmingssystemen zoals radiatoren, vloerverwarming of luchtverwarming.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Zoals je verschillende soorten cv-ketels hebt, heb je ook verschillende soorten en uitvoeringen in warmtepompen. Zo heb je bijvoorbeeld de volgende varianten:

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lucht water warmtepomp

Hybride lucht-water warmtepomp met cv-ketel

1. Buitenunit (zuigt lucht van buiten aan)
2. Binnenunit
3. CV-ketel
4. Radiatoren en/of vloerverwarming
5. (Warm)water

De hybride lucht – water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, het kan een combinatie zijn van een buitendeel en een binnendeel of enkel uit een buitendeel. De energie die de pomp opwekt wordt gebruikt om het cv-water op te warmen, wat dus zorgt voor de verwarming. De variant wordt gebruikt voor de basis verwarming, maar als er op koude dagen meer verwarming nodig is dan zal de cv-ketel mee gaan draaien en doen zij het samen. De cv-ketel zorgt voor warm water.

Verder is dit type erg makkelijk te plaatsen, en liggen de installatiekosten dus een stuk lager.

Lees meer
Hybride ventielatielucht warmtepomp

Hybride ventilatielucht
warmtepomp

1. Ventilatielucht van binnen
2. Warmtepomp
3. CV-ketel
4. (Warm)water
5. Radiatoren en/of vloerverwarming

De hybride ventilatielucht warmtepomp vervangt de mechanische ventilatie en haalt warmte uit de lucht via de bestaande ventilatiekanalen dat wordt afgezogen uit de woonkamer, badkamer en toilet in jouw huis en verwarmt hiermee dus jouw huis. Deze variant kan het gehele jaar worden gebruikt en helpt daarnaast de cv-ketel bij het warm houden van je huis. De energie uit de warme vervuilde lucht wordt gebruikt voor de verwarming.

Vervolgens wordt de afgekoelde en vervuilde lucht via de speciale geïsoleerde afvoerbuis het huis uit geblazen.

Lees meer
Volledig elektrische lucht water warmtepomp

Volledig elektrische lucht-water warmtepomp

1. Buitenunit (zuigt lucht van buiten aan)
2. Warmtepomp
3. (Warm)water
4. Radiatoren en/of vloerverwarming

Een all-electric lucht-warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming als het warme tapwater en vervangt dus de cv-ketel en de gasaansluiting in je huis. Deze variant is dus 100% gasloos voor het verwarmen van je huis en het bereiden van warm water. Verder is een volledig elektrische pomp is uitermate geschikt voor als je huis super geïsoleerd is. Dit type wordt in monobloc uitvoering geïnstalleerd. Dit houdt in dat er maar één unit nodig is in plaats van twee.

Lees meer
Grond water warmtepomp

Grond-water warmtepomp

1. Bodemwarmte
2. Warmtepomp
3. (Warm)water

De grond – water warmtepomp haalt warmte uit de bodem of het grondwater en zet dit om in een temperatuur die bruikbaar is voor de verwarming van jouw huis en water. Als je huis goed geïsoleerd is dan is de water-water warmtepomp een uitkomst, omdat deze variant met lage temperaturen werkt en de temperatuur uit de bodem constant rond de 12 graden Celsius ligt. Dit maakt namelijk het rendement wat hoger dan andere pompen en zorgt dus voor minder energieverlies. Maar het nadeel is wel dat de kosten voor het boren van de bron hoog zijn.

Lees meer

Een warmtepomp voor mij

De aanschaf van een (hybride) warmtepomp kent vele voordelen, zowel voor de werknemer als de werkgever. Eén van de grootste voordelen is hoeveel je ermee gaat besparen. Benieuwd hoeveel jij kan gaan besparen? Bereken het gemakkelijk en gratis via onze bespaarscan.

Welke warmtepomp het meest geschikt is voor jou, hangt af van jouw situatie. Woon je bijvoorbeeld in de nieuwbouw, dan kun je beter voor een andere variant kiezen dan wanneer je in de bestaande bouw woont.

Om een keuze te maken moet je weten welke variant het beste past bij jouw situatie. Daarom is het belangrijk om wat meer te weten over elk type pomp. Kom daarom vooral in contact met ons door middel van een adviesgesprek.